Wij zijn

Gebroeders Van Enkhuizen

Gebroeders van Enkhuizen, opgericht in 1992, is een allround watersportbedrijf gevestigd in Makkum. U kunt bij ons terecht voor o.a. nieuwbouw, refit, onderhoud, reparaties, installaties, onderdelen ligplaatsen en winterberging. Wij zijn de bouwers van de Enksail Halcyon, Enksail Noordkaper, Enkcraft Mackum, Enkcraft Statum, Sossego Yachts en daarnaast bouwen wij gehele custom-built jachten voor zowel particulieren als andere scheepswerven.

Wij zijn gevestigd op de Makkumer Zuidwaard, een gebied met veel watersport gebonden bedrijven. Op ons terrein vindt u verschillende loodsen voor productie, maar ook een overdekte winterstalling. Hier hebben wij ook een scheepskraan met een hefvermogen tot 40 ton die schepen tot 17 meter met staande mast kan kranen. Of het nu om nieuwbouw, refit, hermotorisering of alle andere vormen van jachttechniek of jachtonderhoud gaat, bij ons bent u aan het juiste adres!

Het begin

De eerste weken voerden Marko en Ronald vooral reparaties en onderhoud aan boten uit. Al snel kwamen hier grote installatieklussen bij en werd het druk. Zwager Jan Visser kwam ook werken in het bedrijf. Het driemanschap dat ontstond is nog steeds in stand. Ronald is oud-schipper op de grote vaart en begenadigd vakman. Marko is de vernieuwende bouwer met een groot technisch inzicht en Jan is de specialist met een voorliefde voor motoren en installatie.

In 1992 werd Marina Makkum geopend, waarmee een grote jachthaven in Makkum kwam. Vanzelfsprekend hadden de jachten onderhoud en reparaties nodig. Broers Ronald en Marko van Enkhuizen richten jachtservice- en installatiebedrijf Gebroeders van Enkhuizen op. Marko: “Een plan was snel gemaakt. We begonnen bij ons thuis, zochten gereedschap en spullen bij elkaar. Vanuit een jachtje van Ronald en een kist vol gereedschap in een VW-busje was Gebroeders van Enkhuizen nog dat jaar geboren”.

De groei

In het eerste jaar levert Gebroeders van Enkhuizen de eerste drie complete installaties voor motorjachten op. Daarnaast wordt het bedrijf dealer van Mastervolt en Yanmar en importeur van de Engelse zeiljachten Sadler en Starlight. Het eerste personeelslid wordt aangenomen en op de Marina Makkum wordt een kantoorruimte van 7 bij 7 meter gehuurd, welke ingericht wordt als winkel, kantoor en werkplaats. Vandaaruit breidt het personeelsbestand en het bedrijf zich gestaag uit.

In 1999 koopt het bedrijf haar eerste pand aan de Strânwei 11 in Makkum. De Gebroeders heeft nu de mogelijkheid om complete jachten te bouwen. In 2001 wordt een tweede loods met meerdere werkplaatsen gebouwd. Het aantal personeelsleden zit inmiddels op tien. Bijna jaarlijks worden één of meerdere Noordkapers gebouwd. In 2007 wordt in samenwerking met Van der Valk Maritiem het eerste Sossego Yacht afgeleverd: een snelvarend luxe motorjacht van 23 meter.

Bredere orientatie

In de crisisjaren is Gebroeders van Enkhuizen zich breder gaan oriënteren. Het bedrijf is zich gaan richten op onderhoud van kleine commerciële vaartuigen als sneldiensten, watertaxi’s, politieribs en peilboten. In 2017 wordt zelfs een sneldienst afgeleverd, wat de veelzijdigheid van het bedrijf laat zien.

In 2010 neemt Gebroeders van Enkhuizen Strânwei 15 over. Vanaf nu heeft het bedrijf ligplaatsen in eigen beheer en de mogelijkheid om winterberging aan te bieden. Daarnaast wordt er een kraan aangeschaft (tot 40 ton) waarmee de diensten fors vergroot worden.

Een eigen ontwerp

In 1999 was Gebroeders van Enkhuizen eigenwijs genoeg om te zeggen dat ze complete jachten zelf beter konden bouwen. Tegenwoordig zijn ze zo eigenwijs om drie complete series jachten te laten ontwerpen waarin eigen ervaringen, feedback van hun klanten en beursbezoekers zijn vertaald. Ronald: “De crisisjaren hebben bewezen dat je je als watersportbedrijf breed moet focussen. Nederland en misschien zelfs Europa zijn te klein voor een constante basis. Daarom hebben wij een lijn motor- en zeiljachten getekend die internationaal te verkopen is”.

Marko: “Of ik ooit gedacht had dat het bedrijf zou worden wat het nu is? Nee, nooit! We waren jong en hadden geen idee. Hierover durfden we niet te dromen. Het begon als een hobby en eigenlijk is het dat nog steeds. Vroeger zeilden we al, voerden in kleine bootjes en slenterden over beurzen. Nu bouwen we jachten en staan we zelf op de beurs!”.

Ronald: “We hebben een prachtig mooi vak: we zijn altijd met de hobby van onze klanten bezig. We mogen dingen bouwen waarvan we vroeger alleen maar droomden. Eigenlijk bouwen we nu andermans droom. Dat is bijzonder. We zijn bevoorrecht dat we dat mogen doen”.

Jan: “Trots ben ik op het feit dat we van Gebroeders van Enkhuizen zo’n prachtig bedrijf hebben weten te maken. We hebben naam opgebouwd: we staan heel hoog aangeschreven. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat er een goede sfeer binnen het bedrijf heerst. Het personeel is erg betrokken bij het bedrijf. En ik denk dat wij daaraan bijdragen door ze hier een heel mooi plekje te geven”.

Inmiddels is de tweede generatie werkzaam in het familiebedrijf.